Last van jeukende schaamlippen?

Dan moet je echt even verder lezen! Je vindt hier namelijk niet alleen informatie over de oorzaak van die vervelende jeuk maar onderaan de pagina ook nog eens een passende behandeling waarmee je binnen enkele dagen van het probleem af bent!

Je hoeft namelijk niet rond te blijven lopen met jeuk rond de vagina, want over het algemeen is het zeer eenvoudig en doeltreffend te behandelen. Wel is het belangrijk dat je de oorzaak van deze jeuk achterhaalt. Dit kan je doen door te kijken naar de symptomen die je ervaart. Er zijn namelijk meerdere aandoeningen die jeuk kunnen veroorzaken maar over het algemeen is het symptoombeeld toch anders.

Aandoeningen di e jeuk aan de schaamlippen of rond de vagina kunnen veroorzaken zijn onder andere candida, psoriasis en pruritus vulvae. Indien psoriasis de veroorzaker is dan heeft u deze aandoening waarschijnlijk al langer en op meerdere plaatsen op uw lichaam. In dat geval heeft u waarschijnlijk ook al een dermatoloog of op zijn minst de huisarts geconsulteerd. Is dit niet het geval dan raden wij u aan dit alsnog te doen. De andere twee veroorzakers van vaginale jeuk zijn veel makkelijker dan psoriasis te behandelen en zijn over het algemeen niet chronisch. Met een korte behandeling kunt u de klachten snel wegnemen.

Pruritus vulvae.

Pruritus vulvae is de minst bekende van de twee, maar misschien wel de meest voorkomende! Pruritus betekent jeuk en vulvae staat voor dat deel van de vrouwelijke geslachtsdelen dat van buitenaf zichtbaar is, waaronder de schaamlippen en de clitoris. Bij Pruritus Vulvae kan over het algemeen geen directe oorzaak worden aangewezen (in tegenstelling tot Candida). Pruritus Vulvae komt vaak op twee momenten in het leven van een vrouw voor, namelijk tijdens de menopauze en tijdens perioden van spanningen en stress. Hierdoor lijkt het alsof Pruritus Vulvae reageert op een verminderde weerstand. Hiervan zijn echter nog geen wetenschappelijke resultaten bekend.

Candida is de andere aandoening die jeuk kan veroorzaken. Deze aandoening wordt in de volksmond vaak een vaginale schimmelinfectie of een candida infectie benoemd. In tegensteling tot Pruritus Vulvae is bij Candida wel een duidelijke oorzaak aanwezig. Een candida infectie wordt namelijk veroorzaakt doordat de natuurlijke balans in de vagina (tussen gistcellen en goede bacteriën) verstoord raakt. Hierdoor krijgen de gistcellen de kans om tot schimmels uit te groeien.

Eenvoudig te behandelen.

Beide aandoeningen zijn zeer goed te behandelen en een doktersbezoek is daarvoor vrijwel nooit noodzakelijk. De zorgmiddelen waarmee u de behandeling kunt uitvoeren zijn namelijk bij de drogist verkrijgbaar. U hoeft hiervoor dus niet naar de apotheek. Om te bepalen welk zorgmiddel u nodig heeft kunt u het beste kijken naar de symptomen die u ervaart. Candida infecties veroorzaken namelijk de meeste symptomen en is daardoor het meest herkenbaar. De symptomen die bij een candida infectie horen zijn naast jeuk, ook meer afscheiding dan normaal, een rode huid en schedewand en gezwollen schaamlippen. Deze symptomen zijn niet bij alle vrouwen met een candida infectie aanwezig, maar geven wel een goede indicatie welke klachten u met een candida infectie kunt ervaren.

Pruritus Vulvae heeft naast een vervelende jeuk eigenlijk geen andere directe symptomen. Heeft u dus wel die vervelende jeuk, maar geen afscheiding dan is de kans erg groot dat u geen Candida, maar Pruritus Vulvae heeft.

De behandeling.

Zoals we al eerder schreven zijn beide aandoeningen zeer eenvoudig te behandelen. Hieronder treft u een voor beide aandoeningen een zelfzorgmiddel aan dat eenvoudig online kan worden besteld en dat vervolgens in een neutrale verpakking bij u thuis wordt afgeleverd.

Tegen Pruritus valvae.

Verkoopprijs: €8,50

Direct leverbaar.

Morgen in huis.

100% discreet.

Multi-Gyn Actigel behandelt en voorkomt bacteriële vaginale ongemakken zoals: irritatie, gevoeligheid, roodheid, schraalheid, onaangename geur en afscheiding. Het helpt effectief deze symptomen te verminderen en te voorkomen.

Candira Vaginale Spray.

Verkoopprijs: €8,50

Direct leverbaar.

Morgen in huis.

100% discreet.

CandiFlow is een klasse 1 medisch hulpmiddel uit de Natural Professional Skin Management Series. Het is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die vatbaar zijn voor vaginale irritaties en vaginale ongemakken, zoals bijvoorbeeld witte vloed en candida.


Omdat beide aandoeningen altijd een keer terug kunnen komen is het belangrijk om naast een behandeling met bovenstaande producten ook onderstaande tips in acht te nemen. Hiermee verklein je de kans dat je nog een keer last krijgt van Pruritus Vulvae of een candida infectie.

-Houdt de vagina zo koel mogelijk.
-Draag geen nylon ondergoed.
-Reinig de vagina alleen met lauw water (en dus niet met zeep).
-Draag zoveel mogelijk loszittend, ruim ondergoed.