Oorzaken vaginale schimmelinfectie.

Ongeveer 75% van de vrouwen krijgt vroeg of laat tijdens haar vruchtbare jaren last van een vaginale schimmelinfectie, vrijwel altijd in de vorm van candidiasis.

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door het gist Candida albicans. Dit gist wordt vaak ook wel een schimmel genoemd. Daar komt dus de naam vaginale schimmelinfectie vandaan. De schimmel Candida Albicans kan op meerdere plaatsen in het lichaam worden gevonden. Naast de vagina komt deze schimmel ook in de darmen en mond voor.

Normaal gesproken veroorzaakt deze schimmel geen infectie, maar als de weerstand is verminderd, door bijvoorbeeld ziekte, kan dit gist uitgroeien. Op dat moment spreken we dan van een infectie. Het krijgen van een schimmelinfectie in de vagina kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een antibioticum kuur of kleine beschadigingen van het slijmvlies. Deze beschadigingen kunnen bijvoorbeeld zijn opgelopen tijdens de seks.

Een vaginale schimmelinfectie kan hele vervelende verschijnselen geven maar is normaal gesproken niet gevaarlijk. De schimmel blijft namelijk in de vagina, op de schaamlippen en op het gebied tussen de anus en de vagina. Het groeit niet door naar de baarmoedermond of de eierstokken. In enkele gevallen verdwijnen de klachten vanzelf, maar wanneer de schimmel steeds terugkeert, noemen we dit een chronische candidiasis.

Omdat veel vrouwen zich schamen voor een vaginale schimmelinfectie hoor je niet vaak over deze, op zichzelf, niet ernstige infectie.

Een vaginale schimmelinfectie kan vele oorzaken hebben. Hieronder zullen wij de belangrijkste bespreken.

Een Vaginale schimmelinfectie. Waardoor komt het?

Vaak wordt een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt door het veelvuldig spoelen en/of inwendig wassen van de vagina. Door veel wassen kunnen de bacteriƫn die nodig zijn voor de balans in de vagina verdwijnen. Vooral wassen met zeep wordt afgeraden.

Andere oorzaken zijn:

-Anticonceptiemiddelen zoals de pil en het spiraaltje.

-De zwangerschap.

-Vergeten tampons.

-Suikerziekte (diabetes).

-Het innemen van bijnierschorshormonen (ontstekingsremmende medicijnen zoals bijv. Prednison).

-Een antibioticumkuur.

-Aandoeningen die een negatieve invloed hebben op de weerstand.